lubomir.com.pl

zywnosc ekologiczna bydgoszcz fordon

zywnosc ekologiczna bydgoszcz fordon

Palma kokosowa w Sri Lance

Kokos, popularnie znany jako „Tree of Life”, Drzewo obfitości „,” Super Market Natury „,” Kalpavruksha „, w postaci orzechów przetargowych i suszonych owoców, jak żywność, napoje, masło i mleko zostało wykorzystane przez człowieka i ich bezpośrednich przodków gatunku na co najmniej pół miliona lat.

Jej lecznicze zastosowanie jest znane od ponad 4000 lat w systemie Ayurveda. Ta roślina jest uprawiana w 11,8 mln ha w około 93 krajach na całym świecie i produkuje 57514 mld orzechów lub 10,57 mln ton ekwiwalentu kopry, z których 87,9% powierzchni i 82% produkcji są z Azji i Pacyfiku.

W sprzyjających warunkach, dłoni dorosłego produkuje od 12 do 16 roku nowe liście z odpowiednim kwiat klastra. W zdrowym korony istnieją 30-40 liści. Dojrzała liść 3-4 metr długości i posiada 200 -250 ulotek. Liść pozostaje w dłoni przez około 3 lat. Gdy liście są szopy, stały blizna pozostanie na pniu.

Normalny kwiatostan może mieć 10-50 samicę flowers.Of je 50-70% spaść i równowaga przekształciła orzechów, które potrwa około 12 miesięcy dojrzewać.

Życie gospodarcze dłoni wynosi około 60-70 lat, choć znacznie starsze drzewa są znane istnieją i dają również.

Sri Lanka z 439,000 ha. ma produkcji 2274 mln orzechów i zajmuje trzecie i czwarte miejsce odpowiednio w obszarze produkcji i zarabiając około USD 142300000 poprzez eksport produktów kokosowych szczególności produkty z włókna kokosowego, przesuszonych kokosów, węgiel, kopry, proszek kokosowy i świeżego kokosa.

Sri Lanka jest największym kokosowy spożywania kraj (70 – 80% z kokosa jest wykorzystywana do konsumpcji krajowej). Szacuje się, że zapotrzebowanie na Sri Lance od 2010 roku będzie 4000 mln nakrętki w celu spełnienia wymagań krajowych i przemysłowych.

Uprawa palmy kokosowej na Sri Lance jest rozłożona na więcej niż dwadzieścia dwa stulecia. Dłoń posiada jeden terminal punkt rośnie. Przyczynia się ona w źdźbło, tworzenia kwiat ów i orzechów. To trwa około 16 miesięcy od formacji początkowej kwiatów do ich otwarcia.

Artykuł dzięki: